ROP (retinopatija prevremeno rođenih)

Prevremeno rođenom decom se smatraju deca gestacijske starosti ispod 35 nedelje kao i deca sa telesnom težinom na rođenju manjom od 1500gr.

Retinopatija prevremeno rođene dece (ROP, retonopathy of prematurity) je ozbiljna komplikacija koja može izazvati ozbiljno oštećenje vida, pa čak i slepilo. Deca sa veoma malom težinom na rođenju  kao i deca rođena pre 28 gestacijske nedelje su pod velikim rizikom za teže forme ROP. Računa se da polovinu novorođenčadi težine između 1000 i 1250 grama ima neki od znakova ROP ali samo 2% njih razvija teže komplikacije (pragovna bolest).  

Skoro svi slučajevi retinopatije prevremeno rođene dece su povezani sa visokim koncentracijama kiseonika (hiperoksija). U toku perioda trudnoće fetusi su obično u stanju relativne hipoksije (niskog nivoa kiseonika) tako da prevremeni porođaj dovodi do izlaganja ove dece visokim koncentracijama kiseonika. Krvni sudovi mrežnjače ove dece nisu u potpunosti razvijeni i izloženost visokim koncentracijama kiseonika, prevremenim rođenjem, dovodi do prekida u uobičajenom razvoju krvnih sudova. Abnormalni razvoj krvnih sudova, koji nastupa kao sledeća faza, može dovesti do ablacije retina (odvajanje senzorne retine) i slepoće.

Retinopatiju prevremeno rođene dece danas tretiramo uz pomoć lasera (laserfotokoagulacija) ili pomoću anti-VEGF terapije (Vascular endothelial growth factor).

Najvažniji aspekti kontrole posledica ROP su prevencija i rano otkrivanje. Skrining pregledi su važni se da prati razvoj ROP. Prvi pregled novorođenčadi na ROP treba uraditi 4 do 6 nedelja nakon rođenja, za sve one sa težinom manjom od 1500gr i rođene pre 31 gestacijske nedelje, jer je to vreme kada prvi znaci mogu biti primećeni. Učestalost daljih pregleda određuje oftalmolog a zavisno od stanja na retini.

pregled-ocnog-dna-novorodjence

Slika 1. Pregled očnog dna novorođenčeta

Više informacija o retinopatiji prevremeno rođenih možete naći na:

http://www.ropard.org/ropard-home/ropard-brochures


Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.