Ptoza (spuštenost kapka)

Mišić podizač gornjeg kapka (musculus levator palbebrae) je odgovoran za otvaranje kapaka. Njegova disfunkcija je najčešći uzrok spuštenosti kapka.

Ptoze delimo na jednostrane ili bilateralne, a zavisno od vremena javljanja delimo ih na urođene (slaba razvijenost mišića podizača kapka) i stečene (povrede kapaka, pareza III kranijalnog nerva i dr.).  

Vreme tretmana ptoze zavisi od toga da li ometa razvoj vida tj. da li prekriva vidni put.  Ako je to slučaj, ptoza može dovesti do slabovidosti ili nepravilnog položaja glave (brada gore) i operacija protiv ptoze se vrši što ranije. Ako ne prekriva vidni put operacije se retko rade pre pete godine starosti!

Operacije ptoza nisu lako predvidljive i često je neophodno više od jedne intervencije da bi se dobio zadovoljavajući efekat.

Opasnost od „predozirane“ oparacije ptoze se ogleda u opasnosti po prednji segment oka. Nezatvaranje kapaka dovodi do povećane suvoće očiju koja netretirana može dovesti i do veoma ozbiljnih posledica (i do gubitka vida).  

Više informacija o ptozama možete naći na: http://okuloplast.rs/ocni_kapci.html


Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.